VELOCALENDAR 2014: Decembrie

decembrie_animat

Acum două săptămâni, în timp ce priveam pe geam cum chelesc copacii frunză cu frunză, am constatat că peste drum a răsărit un bloc de locuințe cu patru etaje. Și m-a surprins că toată vara nu l-am băgat de seamă pentru că era camuflat de pomi și garduri vii. Atunci m-a lovit: vine iarna! Peste încă vreo două săptămâni o să vedem luminițe colorate la ferestre.

Astăzi soarele se reflectă auriu în geamurile de vizavi. Dar e frig. Am dat drumul la centrală și mi-am sprijinit tălpile de calorifer. Omuleții au trecut la haine lungi și grele, în care se mișcă precum pinguinii. Iar eu îi privesc și-mi imaginez cum se va așterne primul strat de zăpadă în curte. Apoi toată lumea va împodobi bradul. Vor începe colindele, cadourile, vizitele la rude, pregătirile pentru noul an.

Cât despre mine, iarna asta mă va prinde în noul apartament, singură. Iar asta îmi aduce aminte de iarna lui 2009, când am sărbătorit pentru prima dată Crăciunul departe de casă, în Belgia. Monsieur a venit în vizită. Valiza cu salata boeuf și sarmalele de la mama s-a pierdut pe drum, deci a trebuit să improvizăm masa de Crăciun cu bucate belgiene. Brad n-am avut, așa că am reciclat hârtiile argintii de la bomboanele de ciocolată. Am decupat din ele steluțe, inimioare, globuri și le-am lipit pe perete în formă de brad. N-am avut colindători, dar am pus colinde pe youtube. N-am avut rude, dar ne-am văzut cu familia pe chat. Și a fost un Crăciun special.

Cu amintirile astea m-am apucat să ilustrez luna decembrie, care vine cu un pont. N-aveți brad: decorați bicicleta! Aveți brad, decorați și bicicleta!