TREI FILME ALTFEL

Black Swan

O poveste creată exclusiv pe dualitate: lebăda albă – lebăda neagră, dansatoarea ratată – dansatoarea în expansiune, copila – femeia, dorința – frigiditatea și cum extremele duc o bătălie dură în mintea unei balerine aspirante la succes. Este memorabilă scena dansului în care Nina prinde aripi, sugerând perfecțiunea, contopirea cu rolul pe care ajunge să-l trăiască.


A single man

Epoca flower power în America, unde libertinajul este cuvântul cheie. George este un bărbat singur. Casă, mașină, profesor la universitate. Dacă nu i-am cunoaște gândurile și amintirile am putea spune că nu-i lipsește nimic. Dar George vrea să se sinucidă la sfârșitul zilei. De la moartea iubitului într-un accident de mașină, duce o existență frivolă. Momentul în care își caută cea mai bună poziție pentru a muri este lipsit de tensiune, aș putea spune chiar amuzant. Finalul surprinzător, ca o recompensă a tuturor eforturilor, face ca restul filmului să nu fie în zadar.


Never let me go

Nu mă aventurez în comentarii despre etica acțiunii de clonare umană în scopuri medicale, dar filmul e un început pentru a reflecta la această posibilitate. O distopie în care o bună parte din acțiune se petrece într-o școală britanică de tip internat. Copiii își descoperă abilitățile și se pregătesc pentru viața adultă. Dezechilibrul se produce atunci când o nouă profesoară, slabă de înger, le spune că nu vor ajunge nici medici, nici avocați, nici profesori sau ce aspirații or mai avea. Personajele principale formează un triunghi amoros oscilant. La mijloc se împletesc invidia, gelozia și dragostea. Pot salva sentimentele o clonă de la destinul de donator de organe? Răspunsul este previzibil.