SĂPTĂMÂNA MEMORIEI LA IAȘI

saptamana_memoriei

După mult timp, în weekend m-am bucurat să mai aud franceza vorbită în jurul meu, să trag cu urechea, să-mi aduc aminte.

Concertul de muzică clasică evreiască, cu ocazia Săptămânii memoriei Holocaustului, a venit la fix în perioada asta neurastenică a mea. A fost prima oară când am ascultat pe viu un duet pian-violoncel și mă bucur că soliștii au fost David Bismuth și Sarah Iancu, care au o relație de scenă tare armonioasă cu politețuri și plecăciuni, zâmbete subtile și degete agile.

Cred că cel mai tare m-a impresionat modul în care fiecare instrument îl propulsa pe celălalt, îi oferea ritmul sau liniștea de care avea nevoie pentru a transmite starea și emoția. Iar cu fiecare tramvai care trecea la nici un metru pe lângă noi, sala se cutremura parcă pentru a ne aminti mai abitir istoria pe care o rememoram pe acorduri populare sefardice.

Și așa am mai pus o piesă din puzzle-ul Iași la locul ei: Casa Balș. O frumoasă clădire istorică în care-și desfășoară activitatea Universitatea de Arte. Sala Eduard Caudella a fost arhiplină, contrar ilustrației mele.

În sfârșit. Zăpada ne cântă pe sub tălpi.. ce bucurie! Să avem pașii melodioși și sufletele senine!