STUDENT ÎN BELGIA: Trenul

Vara asta SNCB a avut sloganul „Vacanța voastră începe cu noi”. Sloganul meu pentru tot anul trecut este, „Fiecare album foto începe și se termină în tren”.

Unul dintre lucrurile cu care m-am obișnuit imediat în Belgia a fost să merg cu trenul oriunde vreau, la ce oră vreau, la prețuri de nimic.

Cum gara era la 3 minute de mers pe jos, de obicei ieșeam pe ușă și cu 5 minute înainte de plecarea trenului. Iar dacă prin absurd îl pierdeam, nu-i nimic, următorul pleca în jumătate de oră.

Ca student, ai posibilitatea să-ți faci un permis (Campus) pe o rută la alegere, unde călătorești la prețuri derizorii. De pildă, cu 70 de cenți erai la Bruxelles în 40 de minute.

Tinerii până-n 26 de ani mai au avantajul cardului Go Pass. Cu 50 de euro ai 10 călătorii oriunde vrei, valabile un an. Practic, cu 5 euro poți merge dintr-un colț în celălalt al țării.

Să mai spun că în week-end orice traseu dus-întors este la jumătate de preț? Sau că lunar se organizează un concurs foto pe diverse teme cu premiul un Go Pass? Sau că poți cumpăra excursii în diverse orașe, iar în preț ai inclus biletul de tren dus-întors și vizita la muzee, parcuri de distracții etc. cu o reducere de aproximativ 5 euro?

O altă treabă ca lumea e că poți să-ți cumperi biletul și în tren, de la controlor, la același tarif ca la ghișeu. Nu te întreabă nimeni de ce n-ai bilet, nu se uită nimeni strâmb. Ba controlorul îți dă și sfaturi cum să profiți de oferte și să economisești bani.

Pentru că Belgia e o țară mică, mersul cu trenul e plăcere pură. Site-ul merge brici, poți afla la ce oră ai tren și poți să-ți cumperi biletele online.

Un amănunt aparent nesemnificativ, dar util în diverse situații. În condițiile în care 99,99% din toaletele publice sunt pe bani, trenul te poate salva în condiții extreme, când n-ai „lichid”…