MAROLLES

Știți ce-mi mai place la Bruxelles? Că are un cartier strașnic cu buticuri ale colecționarilor de antichități și de mărunțișuri vechi. Găsești aici tot ce nu cauți și nici că ți-ar trece prin minte.

Preferatul meu e Stefantiek de pe rue Blaes (cel din imagine e din Kapellemarkt). E memorabil pentru că în mijlocul lui stă un carusel în mărime naturală, jucărie pentru vreun fost copil de nobil.

Întreaga atmosferă de aici îmi amintește de magazinul lui Mrs. Kim din Fetele Gilmore. Claie peste grămadă dai peste mobilă întreagă sau șchioapă, biciclete vechi cu apărători tricotate pentru spițe, oglinzi, candelabre, aplice, cufere, valize, uși, ferestre… nici nu încape numărătoare. Toate de-au împopoțonat case și conacuri, castele și cocioabe, laolaltă într-un cor de scârțâieli își îndreaptă spatele în fața cumpărătorului modern. Îmi place să mă strecor cu grijă și mirare prin camerele astea din una-n alta pân-ajung înapoi la intrare și-apoi mă mai zgâiesc puțin și prin vitrină.

Dacă mai mergi nițel în jos, la numărul 164 e un alt butic simpatic de haine și accesorii vintage. Îi zice Modes.

Găsești aici nu doar haine pe umerașe în mijlocul unei camere ticsite, dar dulapuri care-și deschid sertarele să le descoperi mănușile de catifea și papioanele în carouri, cutii cu pălării și coșuri pline de corsete și jartiere. Un muzeu al modei și al moravurilor în toată regula.

Experiența autentică a comerțului de vechituri se trăiește însă în Place du Jeu de Balle, sub cerul liber al amiezei, în zgomotul negocierilor, al muzicii de la terase, al clopotelor bisericii Notre-Dame Immaculée. Un spectacol pe cinste, gratis sau pe bani. Mai mulți sau mai puțin, în funcție de buzunarele fiecăruia și de tăria negocierii.

Și când mă gândesc că mă întreba odată o româncă în vizită la Bruxelles ce e de văzut în orașul ăsta.