Les chansons d’amour

Mama lui Julie: Și, cum e treaba asta cu menage à trois?
Julie: E… bizară. Și greu de dormit.
Mama lui Julie: Pentru că dormiți împreună toți trei în pat?
Julie: Da.

chansonsdamour1

Cred că Les chansons d’amour a ridicat multe sprâncene în sălile de cinema când a apărut în 2007. Dar în ciuda relațiilor mai mult sau mai puțin (încă?) tabu care angrenează personajele, filmul este o partitură superbă despre iubire, suferință și tinerețe la Paris.

Povestea gravitează în jurul lui Ismael, un tânăr evreu, asistent de redacție la un cotidian parizian, care se împarte între munca la ziar și iubita sa, Julie. De câteva săptămâni însă, Julie a introdus în relația lor încă o fată, pe Alice, colegă cu Ismael la jurnal. Când Julie moare subit, fiecare încearcă să umple golul lăsat cum poate mai bine. Deși familia lui Julie îl împinge pe Ismael către Alice, în scenă apare Erwann. Pam-pam!

chansonsdamour2

Scenariul nici prea-prea, nici foarte-foarte lasă să atârne geniul filmului pe umerii actorilor. Iar Louis Garrel, interpretul lui Ismael joacă atât de bine… Îl știam din Les amants reguliers și The Dreamers, dar abia acum mi-a mers la suflet. La fel, Ludivine Sagnier, care o interpretează pe Julie, e cunoscută pentru rolurile tare faine din Pieds nus sur les limaces sau celebrul Paris, je t’aime. În orice caz, actorii au fost aleși pe sprânceană; castingul este impecabil. La final, ai impresia că ai văzut o piesă de teatru în trei acte (filmul are trei părți), jucată și cântată în fața camerelor de filmat. Iar secvențele de musical sunt preferatele mele. Lirice! De altfel, filmul a încasat două premii pentru muzica compusă de Alex Beaupain, la festivalurile Cesar și Etoiles d’or de la Paris.

chansonsdamour3

Mi-au plăcut îndeosebi scenele: lectura „de după”, jocul de mimă al lui Ismael acasă la familia lui Julie, înlănțuirea secvențelor care sugerează moartea lui Julie, refrenul „Delta Charlie Delta”, spiritul ludic, libertin și tineresc pe care-l emană întregul film și finalul romantic la balcon, à la Romeo și… Julietul.

De văzut, în doi, trei sau câți încăpeți în pat!