AMINTIRI DIN VACANȚĂ: Iulie 2008

Vacanţa a început pentru mine în momentul în care am aflat rezultatele la examenul de licenţă. Când m-am văzut cu sacii în căruţă, am refuzat să mă angajez şi am început seria de activităţi pentru dezvoltare personală.

Aşa că m-am înscris la cursuri intensive de franceză la Institutul Francez. Am dat un test scris, plus un mic interviu ca să stabilească nivelul de la care pornesc. Taxa până la sfârşitul anului este 480 de lei, pentru orice nivel. La reînscriere ai reducere. În fine, am nimerit într-o grupă tare pestriţă, cu tineri de la 14 la 35 de ani, de la elevi, la studenţi, asistenţi medicali şi copywriteri. Caracteristica noastră comună: dorinţa de a pleca într-o ţară francofonă. Am avut cursuri în fiecare zi, de luni până sâmbătă, câte 3 ore, aşa că timp de aproape o lună, colegii de acolo mi-au ca nişte rude cu care luam micul-dejun franţuzesc.

Exact în ziua în care am terminat cursurile, am plecat la Iaşi, oraşul în care ar vrea părinţii să mă mut. Asta a fost ocazia pentru tatăl meu să-mi arate locurile în care se plimba el când locuia acolo, să mă ducă la toate muzeele din oraş şi să-mi aducă tot felul de argumente care să mă convingă că acolo e mult mai bine decât la Bucureşti.

În trei zile, am văzut o bună parte din cartierele oraşului. Am vizitat Palatul Culturii (doar pe afară, că muzeele erau toate închise), Casa Dosoftei, Bojdeuca lui Ion Creangă (ghidul vorbeşte într-un limbaj arhaic, pretenţios, liric – trebuie să vizitaţi!), Muzeul Unirii (lăsaţi-vă copiii la intrare! la parter o cameră este interzisă persoanelor sub 18 ani pentru că prezintă istoria prostituţiei în oraş :)) nişte combinezoane şi lista prostituatelor, plus regulamente privind controalele medicale, conduita etc.), Casa Pogor (principalii scriitori români au dedicată câte o cameră în interiorul muzeului), Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Grădina Botanică şi Parcul Copou. A şi am urcat pe dealul Bucium să vedem Iaşiul panoramic.

Mi-a plăcut că e curat şi liniştit oraşul (părere de bucureştean) şi într-adevăr sunt multe de văzut (spre deosebire de Bucureşti au şi centru de informare turistică). Nu-mi place că transportul în comun (deşi nu l-am folosit) arată cam rău şi costă foarte mult (100 de lei abonamentul pe o lună??). Am fost şi la cinema la Iulius mall şi mi s-a părut mai scump decât la Bucureşti (60 de lei pentru două persoane: bilete reduse pentru studenţi, nachos, sucuri şi bomboane). Iar ca loc de păpat în oraş, am fost la pizzeria Mamma mia şi a fost ieftin şi bun.