DESPRE MINE

Servus! Numele meu este Simona, iar Simcute este numele de scenă pe care l-am primit acum zece ani de la partenerul meu de viață și care a devenit în timp un brand pentru produsele și ilustrațiile pe care le realizez.


În 2008 m-am licențiat în jurnalism la Universitatea din București, iar ulterior m-am specializat în multimedia și comunicare online. Am lucrat în traduceri, copywriting, presă scrisă și online și am descoperit că-mi place să fac muncă de documentare, să dezgrop istoria din arhive și să aduc la lumină subiecte uitate.

În 2009 m-am mutat în Belgia. Viața tihnită în micul oraș universitar Louvain-la-Neuve părea artificială, ruptă de realitatea de acasă. Un univers paralel în care am învățat să privesc cerul belgian à la Magritte, să fac ture conversaționale în jurul lacului, să organizez picnicuri pe iarbă și să iau bicicleta în plimbări spre sate pitorești. Atunci mi s-a deschis apetitul pentru călătorit. Așa că, după ce m-am întors în România, am plecat cu rucsacul în spate într-un mini-tur de patru luni prin Europa de vest. Singură.

Tot în Belgia am descoperit că pot desena și modela pastă ceramică și am început, în joacă, să creez mici accesorii pe care le ofeream prietenelor.

simcute_foto_despre-mine

În 2011, după întoarcerea din călătorie, am început să pictez și să creez bijuterii handmade. Au urmat câteva participări la târguri și prietenia cu Andreea Tutunaru, alături de care am realizat primul calendar pentru bicicliști, velocalendarul.


simcute_librarie-lyon_despre-mine

În 2013 m-am mutat la Iași. În orașul “teilor pierduți” m-am închis în biblioteca județeană și m-am pierdut printre cărți. Am început să fac drumuri săptămânale spre satul părinților, prin pădure. Un traseu ca printr-un tablou animat de veverițe și căprioare, iepuri și vulpi, în care peisajul se schimbă în ritmul naturii și liniștea e tăiată doar câteva secunde pe zi de trecerea ratei la ore fixe, însoțită de vuietul pasagerilor și acordurile populare care răsună de la radioul local.

Pentru a-mi face ordine în lecturi am început să studiez literatura universală și comparată la Facultatea de Litere, după un scurt moment de ezitare în care mă visam ceramistă la Arte. Am ales ca specializare limba și literatura franceză, iar în 2015 m-am mutat în Franța, la Lyon, într-un schimb Erasmus. Aici m-am îndrăgostit iremediabil de biblioteca municipală, cea mai dezvoltată și modernă din “provincie” și am înțeles că locul meu e printre cărți.


În prezent locuiesc în Bruxelles și mă minunez în fiecare zi în fața arhitecturii flamande unde cărămida roșie este regină și nici o fațadă nu este ca cea alăturată, clădirile etalându-și eleganța ca la un concurs de miss. Dar cel mai mult ador Capitala Belgiei pentru parcurile și grădinile ei ascunse în care poți găsi laolaltă rațe, lebede și găini coabitând în jurul unui lac sau zeci de cuiburi de papagali în vârful brazilor. Mi se pare că reflectă, în definitiv, o realitate socială a țării.


Îmi plac pisicile negre (am avut un motan pe nume King Julien) și cred că cea mai frustă bucurie ți-o produc câinii care nu mai pot de nerăbdare să-i iei în brațe când te revăd. Aș vrea să locuiesc într-o bibliotecă sau librărie, pe modelul tumbleweed la Shakespeare and Co din Paris. Ador străzile care urcă în trepte și orașele traversate de râuri; Lyon este exemplar în ambele cazuri. Sunt maniacă a mersului pe jos și-l consider cel mai potrivit mijloc de a descoperi locuri noi. Prefer bicicletele olandeze și trotinetele în schimbul transportului în comun.

Sunt fană a muzicii și a filmelor franceze și cred că viața la țară cu confortul de la oraș poate fi răspunsul pentru multe din problemele lumii moderne. Nu am televizor. Ascult radio zilnic. Site-urile mele preferate sunt Gallica Bibliotecii Naționale Franceze, o resursă nesecată de inspirație și Google Maps cu street view. Într-o zi i-am arătat mamei capătul pământului. Nu i-a plăcut, a zis că pare friguros. Îmi place să călătoresc și am dezvoltat un simț extraordinar al orientării fără hartă. Cred că într-o viață anterioară am fost aventurieră.

Portofoliul meu poate fi răsfoit în paginile site-ului. Am un magazin online unde poți comanda accesorii din lut si papetărie. Îți mulțumesc pentru vizită!

Simona Pavel