MERGEM LA PARIS

Anul trecut pe vremea asta, hotărâsem cu Teo să mergem la Paris. Biletele erau luate, un mic plan de vizitat își întindea oasele pe câteva pagini de word, doar cazarea rămăsese în ultimul moment. Să tot fi trimis 70 de mesaje pe couchsurfing și, cu o zi înainte de plecare, primisem 5 refuzuri și un răspuns de la un băiat care zicea că are doar o saltea, dar că încăpem toți trei pe ea dacă ne înghesuim puțin. Hostelurile erau pline, bugetul nostru nu-și permitea luxul unui hotel. Dar noi nu renunțăm, mergem la Paris.

În seara dinaintea plecării am primit un mesaj de la un american în Paris care spunea că e pe cale să se mute, dar că, în situația disperată în care nu găsim nimic, ne primește el.

Dis-de-dimineață, mailul gol. F5 apăsat isteric, fluri în stomac. Sms-uri nedeslușite de la Teo care era pe drum spre facultate, cu valiza după ea. Mă mai învârt prin casă, un pensat, o șuviță întinsă, Teo bate la ușă: „Nu mai merg, luni am examen! Tu ce faci?”.

Filmul începe să se deruleze pe fast forward cu mine sunându-l pe american și neînțelegând o boabă din accentul lui, îndesarea unor haine la nimereală în 3 traiste, Teo care notează pe o foaie indicațiile spre apartamentul din rue Véron și inima care-mi accelerează în fața necunoscutului. Nu mai știu cum am ajuns la gară, dar îmi amintesc de draga de Teo care m-a condus trăgând după ea valiza care n-a mai ajuns să vadă orașul luminilor. Urcată în tren, mi-a făcut cu mâna și mi-a zis că totul o să fie bine.

Pe drum spre Bruxelles m-am asigurat de mai multe ori că am pașaportul și biletele, și tot mi se părea că am uitat ceva important. Însă cel mai mult mă preocupau cuvintele americanului, din e-mailul cu indicații:

you can make the world a better place tonight by not stealing or destroying anything. i’m not counting you as a bad person, but recognize the situation: i am letting a complete stranger into my apartment that contains all my possessions. i already have knots in my stomach.

good luck (for you and me)!

Cu gândurile astea am ajuns la prânz la Bruxelles Nord și am pornit spre ghișeele Eurolines.